Marchew należy do rodziny roślin w której jest już obecność kopru, anyżu, pietruszki, czy kminku. Istnieje wiele różnych odmian marchwi, ale wszystkie z nich są pożywne i aromatyczne, nawet gdy spożywane są na surowo. Sok z marchwi jest bardzo łatwy do przygotowania, tym bardziej że marchew jest dostępna przez cały rok. Jej aromatyczny zapach w połączeniu ze słodkim smakiem sprawia, że marchew zwycięża wśród kandydatów do wyciskania soku. Oczywiście, jej zawartość składników pokarmowych jest imponująca – to długa lista niezbędnych witamin i minerałów, a także, co jest bardzo zalecane składników surowych idealnych dla wielu rodzajów potraw i przetworów spożywczych. Ale pierwsze zdobądź dobrą sokowirówkę. Wyciskanie soku z marchwi jest jednym z nich najbardziej pożywnych sposobów przygotowania tego wszechstronnego warzywa, ale można dostać wszystko co najlepsze z soku z marchwi, jeśli korzystasz z właściwej sokowirówki. Marchew jest bogata w karotenoidy, co czyni ją jednym z najlepszych warzyw pod względem zawartości przeciwutleniaczy. Marchew jest także bogata w poliacetyleny, to są składniki odżywcze, które mają zdolność do opóźniania wzrostu komórek nowotworowych w okrężnicy. Składniki odżywcze znajdujące się w marchwi są naprawdę korzystne dla dorosłych i dla dzieci, ale w celu ich wydobycia, warzywa muszą być przetwarzane w odpowiedni sposób.
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply