Większość olejów w lokalnym supermarkecie które siedzą w nieskończoność na półce w przezroczystych plastikowych lub szklanych butelkach jest narażonych na sztuczne światło, są prawdopodobnie zjełczałe. Nie bardzo apetyczna myśl. Są to oleje, na których gotujemy i pieczemy. Ale twierdzimy, nie nasi przodkowie gotowali prawie wyłącznie za pomocą masła, słoniny i smalcu? Wielu Europejczyków gotowali za pomocą masła i smalcu, ale udało im się znaleźć nasze metody na olej sojowy lub olej rzepakowy zastanawiające? Owszem, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że olej rzepakowy nie jest to jeszcze olej roślinny i zwykle jest mieszanką kilku różnych rodzajów olejów. Eksperci mówią, że głównym problemem w większości z tych olejów jest to, że są one zbyt wysoko obfite w Omega6 wielonienasycone kwasy tłuszczowe, Oleje te nie były dostępne dla ludzi aż do XX wieku, a ich stosunek w diecie zmienił się drastycznie, przez co złe rzeczy zaczynają się dziać w organizmie. Nadmiar kwasów tłuszczowych omega6 w naszych błonach komórkowych przyczynia się do stanu zapalnego, co jest czynnikiem wpływającym na niektóre z najbardziej powszechnych chorób, włącznie z chorobą sercowonaczyniową, rakiem, cukrzycą, chorobą Alzheimera itd. Istnieją pewne oleje, które nie są produkowane masowo, które są uważane za jedne z najbardziej pożywnych olejów roślinnych dla zdrowia. Wśród nich są te z dyni.
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply